Какво е конска силa и как се изчислява?

Понятието конска сила се използва на много места в света за обозначение на мощността на автомобилните двигатели. Конските сили съществуват както в метричната, така и в имперската система – само че не са съвсем еднакви. Официалната единица мярка за мощност киловат (кВт) се използва рядко, например в Австралия.

Конската сила отговаря действително на постоянната сила на един кон. Дефинирана е като силата, нужна за повдигане на маса от 75 килограма за една секунда на височина от един метър. Това идва от зората на Индустриалната революция, когато все още се използвали коне за извличане на товар от мините.

Една от легендите е, че единицата конска сила идва от начина на определяне на цените от Джеймс Уат: гениалният изобретател оформял тарифата ца парните си машини по броя на заместените от тях коне.

Формулата за изчисление на конските сили е следната:
Маса х земно ускорение х максимална скорост х скорост на повдигане = мощност

Пример за изчислението на конската сила е следният: 75 кг × 9,81 м/с² × 1 м/с = 736 вата = 0,74 кВт = 1 к.с.

В имперската система, която се използва във Великобритания, конските сили се измерват с единицата британски конски сили (bhp). Това е мощността, измерена с използването на спирачен тип динамометър на определено място като коляновия вал, изходния вал на трансмисията, задния мост или колелата.
Най-простият начин за превръщане на киловат в конска сила е умножението по 1.36. В таблицата можете да откриете и съотношението между конски сили, киловати и британски конски сили.

Автор: Петко Стоянов. Източник: Automedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.