Напречни греди или автобокс: как да изберем?

Автобокс - Багажник за автомобил

Често багажниците на автомобилите не са достатъчни за побиране на целия багаж и всички допълнителни вещи, които искаме да вземем със себе си по време на лятната почивка. За решаване на този проблем са създадени напречните греди за коли и специалният автобокс. Какво представляват и двата вида, кога са удобни за използване и как да направите своя избор? Нека видим какви съвети ще дадат от Maxauto24!

Какво представляват напречните греди за коли и автобоксът?

Представляват допълнения на багажниците на колите и предназначението им е да разширят капацитета от пространство за транспортиране на повече товар. Те осигуряват удобство при наличието на повече и по-обемисти вещи. Такива са например велосипедите, сноубордът и т.н. Напречните греди и автобоксът се монтират на покрива на колата, практически елиминирайки ограничението на височина и позволявайки здравото прикрепване на споменатите по-горе продукти.

Напречните или надлъжни греди представляват компоненти, произведени от стомана или алуминий и се монтират по две на брой на покрива на колата. Те пристигат със специални крепежни елементи, позволяващи лесното им и бързо поставяне и отстраняване, при желание. Отделно автобоксът, пък по-скоро прилича на пластмасов багажник, който има определена вместимост и се монтира на същото място. В него обаче се поместват вещи, като дрехи, сакове и други подобни.

Кое от двете да изберем?

Обикновено, в случай, че ще превозвате вещи, които са твърде обемисти и не е проблем да бъдат намокрени или изложени на директни климатични условия, то напречните греди за коли са идеалното средство. В случай обаче, че възнамерявате да превозвате дрехи, сакове или електроника, те трябва да бъдат защитени от околните метеорологични условия и не могат да се поберат в багажника, автобоксът е отлично решение. При избора на двете, има някои нюанси, с които е редно да се съобразите:

  • При избора на допълващ багажник на колата автобокс, е важно да се съобрази нужната вместимост. Предлаганите видове са с до 140, 180, а дори и 200 см дължина. Цветовете и товароносимостта са друг ключов елемент при избора. Нюансите могат да са сиво, черно, бяло. Стандартните решения събират от 50 до 70 кг товар;
  • При подбора на напречни греди, е важно да вземете универсални или предназначени за конкретен модел кола. Важен момент от избора е използваният материал за производството им, както и максималният товар, който могат да понесат.

Как се монтират?

В случай, че изпитвате недостиг на място в багажника на автомобила си, описаните аксесоари са отлично решение, но все пак е важно правилно и надеждно да бъдат монтирани. Важно е след покупката или още по време на избора, да проучите как се монтира харесваният от Вас модел и какви са нужните условия за това. В комплекта вече трябва да откриете последователните инструкции за монтажа.