Няколко интересни факта за пастата, която всички ние обичаме

pasta

Познавате ли човек, който да не обича паста? Кухнята на Италия е обичана и предпочитана храна от милиони хора по света. Ежедневно в различни точки на планетата хората приготвят паста и събират цялото си семейство над ароматни порции лазаня или фетучини.


Тази така любима храна се е настанила трайно в менюто на хората и у нас. Почти няма заведение, което да не предлага пица или паста от някакъв вид. У домовете си също често приготвяме спагети за вечеря, комбинирайки ги с различни сосове и съставки.

Днес бихме искали да ви разкажем малко повече за тази така обичана от всички храна. Запознайте се отблизо с любимите си талиатели и се вдъхновете за ястието, което сме сигурни, че ще приготвите съвсем скоро.

Под „паста“ всъщност се разбира събирателно име за всички разновидности от тази храна, предлагащи се на пазара, освен пицата. Характерна е за традиционната кухня на Италия – автентична паста бихте могли да хапнете в някое китно италианско градче, собственоръчно приготвена от местните.

pasta

В Италия съществуват над 600 вида паста, като някои твърдят, че бройката дори минава 1300 разновидности.

Трите най-популярни вида паста по света са пене, спагети и макарони. Съществуват, обаче, още стотици вариации – дълга паста, къса паста, яйчена паста, прясна паста, паста „ал форно“.

Пастата може да се сервира по различни начини. Освен разбъркана със някакъв вид сос, тя също може да бъде включена в супи или други ястия, както и да се опече.

Често срещан и забавен начин за установяване дали пастата е сварена „ал денте“ е дали ще залепне за стената, ако бъде хвърлена. Това е знак, че термичната обработка е била точно толкова, колкото е необходимо, за да се приготви пастата по автентичен италиански начин.

Най-предпочитаните ястия с паста по света са макароните със сирене, спагети „Болонезе“ и лазанята.

Традиционно пастата се е консумирала с ръце, не е било прието да се използват прибори, докато похапвате.

pasta

Октомври е смятам за национален месец на пастата. Тогава тази вкусна храна се консумира в пъти по-често, отколкото през останалите месеци от годината.

Напоследък в доста домакинства се среща уред за правене на паста. Много от хлебопекарните имат програма за правене на тесто за паста – за прясната паста задължително са ви необходими яйца, които придават извънредна мекота на тестото и наистина вълшебен вкус. Ако пък разполагате с машина за паста, бихте могли да превърнете прясно приготвеното тесто в домашни спагети, които да споделите с любимите си хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.