Средните нива на тестостерон са по-добри за по-възрастните мъже

Средните нива на тестостерон са по-добри за по-възрастните мъже

Оптималните нива на тестостерон – тоест нито ниски, нито високи – при по-възрастните мъже са свързани с по-добро качество на живот, според проучване, публикувано наскоро от изследователския екип на UWA в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон, който регулира сексуалната функция и телесния състав при мъжете. Нивата на тестостерон намаляват с възрастта, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Но сега изследователи, водени от професор Бу Йеп, MBBS, доктор по научни изследвания, FRACP, от Университета на Западна Австралия, показаха, че възрастните мъже с високи нива на тестостерон може да са по-уязвими към здравословни проблеми, включително повишен риск от смърт.

Изследователи са изследвали 3690 мъже на възраст между 70 и 89 години, живеещи в Пърт, Западна Австралия, като част от проучването за здравето на мъжете. Нивата на тестостерон и неговия метаболит, дихидротестостерон (DHT), са измерени в кръвни проби, събрани между 20011 и 20014 г.

Мъжете със средни нива на тестостерон са имали по-ниски нива на смъртност от повечето причини, отколкото мъжете с по-ниски или по-високи стойности. Мъжете с по-високи нива на DHT са имали по-нисък риск от смърт от коронарна болест на сърцето (ИБС).

В заключение авторите пишат: „Оптималният циркулиращ общ тестостерон е надежден биомаркер за оцеляване при възрастни мъже. По-високите нива на DHT обаче са свързани с намалена смъртност от коронарна болест на сърцето.

  • “ В придружаващата редакция на списанието професор Брадли Анавалт (Медицински център на Вашингтонския университет, Сиатъл, САЩ) коментира важността на това проучване. „Авторите интерпретират данните си, за да предположат, че ендогенните нива на тестостерон имат U-образна връзка с общата смъртност при възрастни мъже“ и „Ако е вярна, тази хипотеза има важни последици за лечението на хипогонадни индивиди, млади и стари.“

Професор Ийп каза, че трябва да има повече изследвания. „Наличието на правилните количества тестостерон и DHT може да бъде важно за здравето на мъжете, когато остареят, но трябва да проведем клинични проучвания, за да определим дали нивата на половите хормони ще подобрят здравните резултати при възрастните хора“, каза той. Професор Анавалт подкрепи необходимостта от повече клинични изпитвания, като отбеляза, че „докато не бъдат налични такива проучвания, клиницистите трябва да избягват високи дози тестостерон при възрастни мъже“.

Източник: Bulsteroid.com