5 съвета как да се справим с вредителите у дома

5 съвета как да се справим с вредителите у дома

Всички вредители във вашия дом са причина за безпокойство. Те са досадни, могат да хапят, като бълхите, да разпространяват болести, като гризачите, или да повредят къщата ви, като дървениците. За щастие, има някои методи, които са предназначени за контрол и борба с тях и които ще отстранят текущ проблем. Специалистите от онлайн магазин Otrovi.com съветват да проучите добре какви уреди, дезинфектанти и отрови се предлагат, преди да направите покупка, и да изберете най-подходящия за вашия случай. 

Otrovi.com Борба с вредители

Естествени средства за справяне с домашни вредители

За почистване използвайте препарати или разтвор от една част оцет и вода. Като избърсвате плотовете и други повърхности редовно, можете да премахнете от кухнята си миризми или хранителни частици, които биха могли да бъдат привлекателни за вредителите.

Използвайте кофа за боклук с капак, защото отворената има миризма, която ще привлече неприятните нашественици. 

Никога не оставяйте зърнени храни, тестени изделия, бисквити или други сухи храни отворени – те са особено привлекателни за молци.

Почистете канала на мивката. Редовно почиствайте канализацията със специален препарат или домашно приготвен от ½ чаша сода за хляб и ½ чаша оцет. Така тя ще остане чиста и ще предотвратите натрупването на миризми на храна, които привличат вредители.

Борба с някои от най-често срещаните нарушители у дома

Въпреки че можете да се сблъскате с всеки един от тях, ще обърнем по-специално внимание на гризачите, мравките и хлебарките.

Борба с мишки и плъхове

Ако подозирате, че в дома ви има мишки, огледайте добре къщата си и проверете за пукнатини в основата. Запечатайте всяка една, както и всички отвори в близост до вентилационни отвори и тръби. Можете най-добре да направите това със стоманена вата или замазка, защото мишките могат да гризат пластмаса, дърво или гума.

В случай че в къщата ви има повече гризачи, отколкото си мислите, можете да използвате различни примамки и видове капани и да помислите стратегически за поставянето им. 

Борба с хлебарки

Първо, уплътнете и запечатайте всички пукнатини или дупки. Използвайте капани с лепило. Те могат да бъдат ефективни във влажни зони зад хладилници, в тоалетни, бани, близо до водопровод или навсякъде, където смятате, че влизат хлебарки.

Използвайте специализирани препарати и капани или поръсете борна киселина във видимите пукнатини и дупки. Покрийте с диатомична пръст скривалищата на хлебарките. Трябва да поръсите тънък слой близо до всички зони, където смятате, че могат да влизат или да живеят.

Борба с мравки

Някои хора използват боракс или борна киселина за борба с тези домашни вредители. За да „примамите“ насекомите в капана, ще трябва да смесите праха с нещо сладко, като мед или пудра захар. Можете да заложите и на уреди, предназначени за прогонване на насекоми от дома. Те излъчват специални вълни, които са безвредни за хората и домашните любимци, но държат вредителите далеч от дома.