Контактите в кухнята: правилно разположение и удобство

Електрически контакти в кухнята

Кухнята е сред стаите в дома, където се използват най-много електроуреди и нуждата от контакти се увеличава. От тяхното разположение зависи колко удобна ще е употребата на помещението, въпреки че при необходимост от увеличение на броя, винаги може да се добавят разклонители. Нека видим как правилно да ги разположим в кухнята, според ELX.

Съвети за безопасност на електрическите контакти

  • Трябва да са разположени по начин, по който са удобни и достъпни за достигане при необходимост от включване на електроуредите;
  • Необходимо е вземането под внимание на изискванията за безопасност, като подбиране на местата с най-ниска или нулева влажност и отдалеченост на електрическия контакт, не повече от един метър от уреда;
  • Експертите съветват общата мощност на електроуредите да не надвишава допустимата норма на натовареност на ел. инсталацията и осигуряването на подходящите защити против късо съединение и претоварване;
  • Недопустимо е монтирането на ел. розетка зад корпуса на уреди, като съдомиялни, перални, мивки и т.н. Там вероятността от съприкосновение с водата е твърде голяма и се създават предпоставки за токови удари и късо съединение.

Колко броя са необходими?

Много важно е предварителното определяне на броя на контактите в кухнята, което зависи от количеството използвани електроуреди. Препоръчително е предварителното изготвяне на списък с нужните прибори в помещението, значително улеснявайки определянето на техния брой. Най-основните сред тях са печката, фурната, аспираторът, хладилникът и т.н. Добър вариант е предвиждането на няколко допълнителни контакта в кухнята, в случай че в бъдеще се появят нови електроуреди. Другият вариант е добавянето на външен разклонител, който ще увеличи гнездата за включване.

Как се определя тяхното разположение?

Преди определяне разположението на контактите в кухнята, трябва да се изготви план на хартия за местоположението на всеки уред в помещението. Това директно ще подскаже и мястото за монтаж на всеки електрически изход. Отличен вариант е при изработването на схемата да се вземат реалните размери на ел. уредите, давайки допълнителна и по-ясна представа за разположението и нужната височина от пода.

Добре да се предвиди и един за включване на прахосмукачка, който обикновено се намира до ключа за светване на лампата – подобно място е освободено от мебели и има достатъчно пространство.

Какви видове е добре да се използват?

Кухнята е влажно помещение, изискващо използването на ел. розетки с допълнително ниво на влагозащита, а сред предлаганите видове, популярни са скритите и вградени решения, както и предложенията за ъглов монтаж с високо качество и допълнителни предпазни капаци.