Наличието на малки кухни ограничава ли функционалността

малки кухни

Далеч не всички хора разполагат с големи и просторни жилища, които биха могли да обзаведат без оглед на пространството и без да трябва да мислят за какво ще им стигне мястото. Много от домовете са с малки квадратури, което се явява истинско предизвикателство за интериорните дизайнери – как да вместят малки дивани, малки кухни, малки маси в пространство, което е ограничени размери, но трябва пък да разполага с всичко?


Имаме, обаче, добра новина за всички онези, които разполагат с малко жилище – има начин да превърнете недостатъка на дома си в предимство с няколко прости правила и положения, които трябва да следвате.

Малкият дом всъщност може да се превърне в едно особено кокетно и уютно място, в което ще прекарвате времето си с удоволствие. Разпространено е мнението, че имаме нужда от голямо пространство и просторни стаи, за да живеем удобно и приятно, но това далеч не е така. Разбира се, обзавеждането на голям апартамент е по-лесно от гледна точка на това, че няма да ни се налага да съобразяваме наличното място с всички мебели, които трябва да разположим в него. При малките жилища всеки сантиметър е от значение и следва да се оползотвори изцяло, за да не се губи от така или иначе ограниченото пространство.

Много хора, например, предпочитат големите Г-образни или П-образни кухни, за да разполагат с достатъчно място, когато се развихрят в света на кулинарията. Но, в действителност, трябват ли ни наистина толкова много работни плотове, чекмеджета, помощни маси и уреди, които използваме толкова рядко, че дори не бихме усетили осезаемо липсата им?

Всяка домакиня се нуждае от няколко основни компонента в кухнята си, за да може да я използва максимално ефикасно. Необходимо е наличието на работен плот, котлон, фурна и хладилник. Това е минималната база, с която всяка кухня трябва да е снабдена. Елементи като микровълнова фурна, съдомиялна и кухненски роботи са само допълнения към основните елементи – със сигурност бихме се радвали да ги притежаваме, но и липсата им не би се отразила твърде негативно.

Всички малки кухни биха могли да предоставят така необходимата функционалност на всяко домакинство. Интериорните дизайнери ежедневно измислят все повече начини и трикове, чрез които максимално да оползотворят мястото в кухнята. Ще се изненадате всъщност колко много неща може да побере на пръв поглед миниатюрното пространство, но с помощта на професионалистите бихте могли да се радвате на онези малки кухни, които излъчват чар и ви предразполагат веднага да запретнете ръкави и да сътворите нещо вкусно.

Именно една от основните задачи, стояща пред всеки интериорен проектант, е максимално удобното и ефикасно позициониране на всички необходими мебели. Това е възможно да се постигне с всяка стая – включително и с малката кухня, за която не сте вярвали, че може да е снабдена с всичко необходимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.