Практични съвети за хоум офис в спалнята

Практични съвети за хоум офис в спалнята

Работата от вкъщи набра все по-голяма популярност през изминалата година, като основната причина за това беше масовото разпространение на корона вируса в световен мащаб. Голяма част от работодателите припознаха хоум офиса като практично решение да подсигурят повече безопасност за здравето на служителите си, като едновременно с това те продължат да изпълняват задачите си.

Ако и вие сте от хората, на които в последните месеци им се налага да вършат работните си задължения от вкъщи, знаете, че адаптирането към тази нова работна среда може да е трудно. Има толкова много неща, които да ви разсейват, трудно ви да си откриете удобно кътче в дома, предназначено само за работа, а също така и да запазите продуктивността си. За да ви помогнем, сме подбрали няколко практични идеи за домашен офис в спалнята.

Недейте да работите от леглото

Сигурни сме, че е изкушаващо, просто да останете в удобната ви спалня цял и ден и да вземете лаптопа в скута си. Работата от леглото обаче не е добър вариант и причините за това са много. На първо място, вие свързвате вашето легло със сън и почивка, а не с продуктивност и работни задачи. Това може да доведе до трудност да се концентрирате и да насочите вниманието си към нещата, които трябва да свършите.

Освен това, според специалистите, ако превърнете леглото си в работно място, това може да доведе дори до неприятни смущения в съня, а шансът това да стане е  по-голям и заради намалената физическа активност.

Не на последно място, трудно е да поддържате гръбнака в добра позиция, когато работите от леглото и в дългосрочен план това може да доведе до схващане и значителен дискомфорт. Не си го причинявайте!

Отделете малко кътче, което да превърнете в офис

Когато говорим за офис, обикновено си представяме голяма и просторна стая, в която има място за масивно бюро, столове, дори и диванчета за сядане. Когато се налага да пренесете работата си вкъщи обаче, трябва да бъдете много по-компактни. Ако нямате възможност да отделите цяла стая от дома си, за да я превърнете в хоум офис, просто открийте малко свободно кътче. Спалнята ви не е лош вариант за работно място, тъй като предлага повече спокойствие, особено ако в хола работи вашият партньор или съквартирант.

Затова отделете малко пространство, което да обособите в кът за работа. Добра идея е да е близо до прозореца, за да имате достатъчно дневна светлина и за да не напрягате очите си.

Не инвестирайте големи суми за обзавеждането на домашния офис

Пандемията вероятно ще продължи още известно време, но рано или късно ще се завърнете в нормална работна среда. Затова опитайте се да не влагате прекалено много средства за мебели. Вместо това потърсене намаления или купете мебелите на разпродажба. Така ще спестите значителна сума пари. Освен това, малкото пространство изисква от вас да вземете само най-основното – стол и подходящо бюро или маса. За да повдигнете настроението си и да направите бюрото по-удобно, може да добавите малко декорация и необходими канцеларски материали, но няма нужда от повече.

Намалете разсейването

Имайте предвид, че в началото може и да ви е трудно да се адаптирате към новата обстановка и останалите неща в стаята да ви разсейват. Изключете телевизора и всякакви други шумове, които пречат да се съсредоточите над работата си. Практична идея е да разделите офиса от другата част на стаята, като за целта може да използвате някакъв параван, перде или както друго имате под ръка. Така ще знаете, че когато влезете там и седнете на бюрото, това е мястото ви за работа и така ще се отделите от другите домашни задължения. Ако се разсейвате от телефона и социалните мрежи, оставете го настрани или изтеглете специално приложение, което да ви помогне да менажирате известията, така че да не крадат от вниманието ви.