Годишната равносметка за 2020г., която бихме могли да си направим

нова година

Наближава краят на годината – по традиция именно това е времето, което е изключително меродавно за осъществяване на равносметка. Ако има момент, в който следва да оценим и окачествим изминалите дванадесет месеца, то този момент е именно сега. Неизбежно е – всяка година милиони хора по света използват завършека на календарната година като повод да започнат „на чисто“.

Ако сте решили да скъсате с вредни навици, неработещи модели на поведение или просто искате да стартирате чисто ново начинание в живота си, то безспорно началото на една нова година е извънредно подходящо време за това. Ако трябва някак да направим една всеобща равносметка на изминалата година, тя вероятно ще касае всеобщите здраве, спокойствие, душевен мир и важността им, особено когато не са в излишък.

Равносметката за 2020г. касае необходимостта от завишено внимание към собственото здраве

Ако има година, която в най-пълна степен да ни напомни колко действително важно е физическото и психическото здраве, то това е 2020г. В самия й край бихме казали, че на всички нас ни се наложи да осъзнаем важността от грижата за себе си. И никак не засягаме само физическия спектър на тази грижа – определено смятаме, че душевното здраве и равновесие са не по-малко съществени. Ето защо е повече от разумно да си обещаем догодина да полагаме повече грижи за себе си както на физическо, така и на ментално ниво. Важно е да се даряваме с повече почивка, както и да отделяме повече време на нещата, които ни доставят удоволствие.

От друга страна, обстановката през изминалата година ни накара все повече да ценим общуването и контактите с близките си хора. Ако до преди това сме ги приемали за даденост и не сме виждали нещо кой знае колко специално в това да общуваме, провеждаме разговори и споделяме заедно и хубавите, и лошите моменти, то категорично тази година ни помогне да възвърнем високото си оценяне към социалните активности. Разбира се, следва и да се поздравим за положените усилия и за справянето с многобройните препятствия както в личен и професионален, така и в обществен план. Смятаме, че посрещането на новата година ще е далеч по-осъзнато и оценяно. Можем само да се надяваме, че идната 2021г. ни е подготвила излишък от положителни емоции.