Какъв е знака за химическо чистене върху дрехите?

Какъв е знака за химическо чистене върху дрехите?

Химическото чистене е професионален начин за премахване на замърсителите с помощта на органични разтворители. Основната посока е премахването на трудно отстраними петна и почистване на неща, които при обикновено пране биха се съсипали. Най-сигурният начин да разпознаваме този тип текстил е чрез знаците, които ще откриете на всеки етикет, казват от Media Clean.

Методи и видове почистване

Процедурата за отстраняване на петна и мръсотия се извършва с помощта на съвременни устройства, които приличат на перални машини. Продуктите се поставят вътре в барабана, след което се разлива и разтворителят. В процеса на въртене почистените неща се измиват равномерно с препарата, докато замърсителите се елиминират напълно. Има 2 разновидности на химичните методи за обработка на облеклото:

 1. Химическо чистене – за него се използва специфичен разтворител, подходящ за дадения материал. Процеса включва основния етап на отстраняване на мръсотията, последван от изплакване, изстискване и по-нататъшно изсушаване, докато препаратът се изпари напълно. Това е близо до използването на центрофугата и сушилнята, но по доста по-ефективен начин.
 2. Аква почистване – обработката на нещата се извършва с помощта на вода и специална технология включваща използването на детергентни добавки, които свеждат до минимум негативните последици за деликатните продукти. Процедурата изключва агресивно измиване на почистени неща, поради което е подходяща за по-деликатни тъкани.

За незначителни замърсители обикновено не се изисква професионално почистване. В съответствие с препоръките на знака върху дрехите, изпирането може да се извърши у дома. За да знаете кое е най-подходящото почистване за вашите вещи, винаги търсете етикета с указанията на производителя. Не забравяйте, че за неспециалист у дома съществува риск от разваляне на дрехата с непрофесионални средства, за това ако смятате, че не можете да се справите с дадено замърсява, по-добре да се доверите на специалисти.

Какво се случва с вещите ни, когато ги предадем за професионално чистене?

Има няколко основни етапа за приемане и почистване на вещите ви, когато ги предадете в химическото чистене. Ето ги и тях:

 • първоначално приемане – етапът предвижда външна проверка, определяне на допустимия метод на третиране и нивото на замърсяване. След това се обсъжда с клиента какви мерки са нужни за почистването и съответно цената на услугата;
 • разпределение – то се прави чрез сортиране на нещата според препоръките на иконите за специализирано чистене върху дрехите;
 • предварително отстраняване на петна – основната цел е да се почистят най-мръсните зони, за да се подобри качеството на последващата обработка на продуктите. Детергентите и разтворителите се използват за премахване на дълбоки и трудни петна. Работните бюра са оборудвани с локални източници на светлина и устройства за подаване на гореща пара;
 • oсновна операция по почистване – след предварителната подготовка нещата се поставят в машини, за да се елиминират напълно всички налични замърсители. Етапът завършва чрез сушене при температури до 60 ° C;
 • довършителни процедури – kрайният процес на обработка включва гладене с преси или върху манекени. След това се извършва визуална проверка, за да се оцени качеството и опаковката на готовите за издаване неща. Ако бъдат открити дефекти, процесът на специализираното чистене се повтаря.

Пералните машини работят на принципа на затворен цикъл, по време на който използваните разтворители се изпращат на специални устройства за дестилация, за да се отърват от примесите. След измиване нещата се изсушават, а изпаряването на разтворителя се улавя от специални устройства наречени адсорбери. Съвременните методи за химическа обработка и високото ниво на оборудване на пералните осигуряват екологични и безопасни условия на труд за работниците.

Химически разтвори и техният състав

Историята на развитието на химическите методи за обработка на бельо започва с това как Жан Батист Джоли случайно разлива керосин, след което покривката става много по-чиста. По-късно той основава първото пране с услуга за химическо чистене. В допълнение към керосина, постепенно започна използването на петролни продукти и бензин. Високият риск от пожари по него време и принудило да се търсят по-безопасни съединения, в резултат на което е изобретен бял спирт, а след това разтворители с хлор.

Към днешна дата повечето професионални студия за химическо чистене са преминали към използването на тетрахлоретилен, което е модерния стандарт за качество. TCE е силно устойчив, незапалим и перфектно елиминира вкоренени петна без риск от увреждане на нещата.

Символи върху етикетите 

Маркировките за химическо чистене върху етикетите съдържат информация за разрешените методи за обработка на този материал. Нека да разгледаме по-отблизо какво означават буквите „P“ и „W“ на етикета и какво друго декодиране на иконите на етикетите на дрехите може да бъде полезно за пране и почистване. Според международния стандарт в момента се използват редица специфични символи, всеки от които съдържа информация за един или друг метод за грижа за дрехите.

Основни принципи на декодиране:

 • кръг – знак с информация за допустимите методи за почистване на продукта;
 • иконата на буквата в кръга означава, че можете да използвате разтворител: „P“ – перхлоретилен (перхлоретилен), „F“ – запалим (запалим), „W“ – вода (вода);
 • зачеркнат кръг – иконата на забраната за химическо или мокро химическо чистене;
 • една линия под кръга – деликатен режим на обработка;
 • две линии под кръга – най-нежното почистване.

Маркировките за химическо чистене и пране се поставят върху етикетите или директно на външната опаковка на продукта, като съдържат цялата необходима информация за правилна грижа към продукта. Материалите за производство на етикети са силно устойчиви на агресивни влияния, което означава, че информацията по тях няма да се затрие лесно, независимо от метода, който използвате.