Излиза ли готвенето от мода

Повечето семейства се събират вкъщи само на вечеря и дори рядко. Изглежда, че с всяка заетост винаги можете да намерите половин час и да направите тази вечеря със собствените си ръце за роднини и близки и да спестите пари в същото време. Хората обаче предпочитат да купуват полуфабрикати, да взимат готови ястия при готвене, да поръчват пица или суши. Какво е това – прогрес, глобализация с урбанизация или просто мързел?

Хората предпочитат готовата храна

Никоя домакиня няма да откаже да има голяма, красива, стилна, нова и модерна кухня. Да бъде просторна, лека, за да пасне на всички готварски уреди, всички буркани, бутилки, съдове и заготовки. Магазините отговарят на желанията и нуждите на клиентите. Дизайните на кухнята са невероятни. Стомана, хром, дърво, стъкло.

Но според последните проучвания хората все по-рядко готвят. По-малко домакини използват например фурна. Но почти във всяка кухня има микровълнова печка и машина за кафе. В същото време хората не спират да ядат по-малко. По принцип всеки получава топла храна поне един път на ден. През последните години все по-голям брой хора предпочитат да закусват в заведения за бързо хранене, кетъринг, столови и ресторанти.

Освен това пазарът на гастрономията създаде всички необходими условия за това. Първо, доставката на храна вече е наистина бърза поради големия брой търговски обекти и куриери, които, за да спестят време, се придвижват с велосипеди и мотопеди. Средно всяка поръчка пристига след половин час или час.

Второ, се появиха сайтове за агрегатори, които направиха избора на ястия огромен и удобен. Разбира се, най-популярните са пица, суши и бургери, които са много дълги, трудни и скъпи за приготвяне у дома. Но има много голямо търсене на домашна, здравословна храна, включително постно меню. И което е много важно, цените са толкова лоялни, че оправдават спестяването на време за пазаруване на хранителни стоки, тежки торби и стоенето пред печката.

Трето, почти всяка известна верига за хранителни стоки се е обзавела с малка готварска кухня, в която можете веднага да убиете два ваека с един камък: да си купите храна и готови ястия, от зърнени храни и чийзкейк до закуска, супи, салати, готвено и сладкиши.

Има и услуги, които поемат ролята на личен диетолог и измислят меню за вас: за калории, протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали, и ежедневно доставят кутии с храна всяка сутрин. Скъпо, но в същото време максимални икономии на време и полза. Но компаниите, предлагащи измерено количество съставки и рецепта за готвене у дома, не можеха да издържат на конкуренцията.

Правилно се смята, че готвенето у дома е по-евтино от поръчката. Но на практика това далеч не винаги е така. Често след готвене на определено ястие има съставки, които няма къде да добавите, и те отиват в кошчето. Можем случайно да забравим за някои продукти в хладилника. Или, например, купите всичко за любимото си ястие и след това не намирате време и енергия, за да го приготвите. Съдбата на продуктите ще бъде същата, особено ако са нетрайни.

Освен това можете да готвите у дома за няколко дни, но има едно нещо, да ядете едно и също нещо е скучно или просто не искате. В резултат на това остатъците се изхвърлят, а вие купувате нещо друго, според настроението. Затова храната, поръчана от foodpanda затваря друга много важна съвременна нужда, разнообразно хранене. А понякога е наистина по-евтино.

И накрая, последната причина, поради която често не искаме да готвим вкъщи, е навикът ни към ястията от ресторанта и техния ярък вкус, след което обикновените картофено пюре, пилешките гърди или броколи вече не са достатъчни. За да ги пресъздадете у дома, имате нужда от много съставки, понякога „екзотични“, да не говорим за времето. И не е факт, че ще се получи. Но определено ще трябва да миете много мръсни съдове. Затова, разбира се, е по-лесно да поръчате готова храна.