Как да спестим време от домашните задължения?

Как да спестим време от домашните задължения?

Домакинските задължения могат да отнемат много време и често заемат голяма част от деня ни. Всички искаме да оползотворим максимално времето си и да свършим нещата бързо и ефективно. Ето защо днес ще разгледаме начини за спестяване на време от домакински задължения – от рационализиране на рутинното почистване до споделяне на задачи и други малки, но ефективни трикове.

1. Планирай предварително

Както е казал известният писател и автор на редица книги за успеха, Пол Дж. Майер, “Продуктивността никога не е случайност. Тя е резултат от стремеж към съвършенство, интелигентно планиране и целенасочени усилия.” Ето защо, ако искаме да отвоюваме свободно време от деня си, си струва да вложим известно време в предварително планиране и организация. Първо, създай си график за почистване. Независимо дали домакинският ти стил е “на час по лъжичка” или “уикенд воин”, включи задачите в седмичната си програма.

Второто нещо, което препоръчваме да планираш е седмичното меню на семейството ти. От една страна, избирайки кои ястия ти предстои да сготвиш, ще можеш бързо и ефективно да напазаруваш, без да губиш време в магазина. Втората полза е, че имаш възможност да направиш част от подготовката за готвене предварително в момент, в който разполагаш с повече време. От друга, това ще ти помогне да оптимизираш разходите и да намалиш драстично храната, която изхвърляш.

2. Силата на малките задачи

Забелязал ли си, че има огромно количество задачи, които отнемат по-малко от 2 минути, за да бъдат свършени? Например, разчистването на кухненската маса, подреждането на мръсните чинии в миялната машина или прибирането им по шкафовете. Проблемът е, че макар всяка от тях да отнема незначително количество време, когато се натрупат имат способността буквално да ни затрупат.

За да предотвратиш това, опитай се да ги вършиш в движение. Например, докато си в кухнята и чакаш водата в тенджерата да заври – избърши плотовете или почисти пода. Това ще ти помогне да не изоставаш с почистването и подреждането, като ти спести много време от привеждането на домакинството в ред в края на деня.

3. Заложи на лесни рецепти

Когато става дума за готвене, има огромен потенциал за оптимизация. Най-лесният начин е да избереш ястия, които отнемат максимум 30 минути от началото на подготовката до пълна готовност, като са същевременно вкусни и питателни. Наблегни на рецептите със свежи плодове и зеленчуци, които да доставят на твоето семейство голямо количество от необходимите хранителни вещества.

4. Вдъхнови се от многоръкия Шива

Признаваме, че този съвет не е подходящ за всеки. За никого не е тайна, че ако правиш по няколко неща едновременно, съществува голям риск да се разсееш и да забравиш някои от тях (например врящия доматен сос на котлона). Но при достатъчно добра организация, подплатена със здравословна доза аларми и напомняния на телефона, е напълно постижимо да вършиш по няколко домакински задължения паралелно. Особено, ако включиш в уравнението и следващия ни съвет, а именно…

5. Използвай съвременните технологии

В днешно време на пазара има много чудесни инструменти и джаджи, които помагат за улесняване на домакинската работа. От прахосмукачки-роботи и мопове до еър фрайъри, мултикукъри и дори белачки за чесън. Има много начини да спестиш време и енергия, докато се грижиш за домакинството. Още по-добрата новина е, че част от тези устройства включват различни видове автоматизация и могат да бъдат настройвани според желаното време за изпълнение на задачата или дистанционно с помощта на мобилния ти телефон.

6. Разделяй и владей

Ако в домакинството ти има няколко души, това е стратегия, която ще превърне камарата домашни задължения в почти незабележима част от ежедневието. За целта, възложи подходящи задачи на всеки. Това не само ще гарантира, че всичко се изпълнява своевременно, но и всеки член от семейството ще се почувства полезен, допринасяйки за общото благо.

7. Делегирай задачите

Ако нямаш време или енергия да свършиш всичко у дома, винаги можеш да възложиш част от задачите на домашен помощник. Нашата препоръка е да делегираш онези неща, които са ти най-неприятни, или които ти отнемат най-много време. Може би в този момент си мислиш, че това е твърде скъпо. Разбира се, ако се насочиш към професионална фирма за почистване, това може да се окаже голямо перо в бюджета, но съществуват и други варианти. Можеш да наемеш помощ почасово, или просто да помолиш близък приятел или роднина да ти помогне в момент, в който се чувстваш претоварен от домакинските задачи.

Като следваш тези съвети и стратегии, можеш да си спестиш солидно количество време и енергия от рутинните (а понякога и доста досадни) домакински задължения. С няколко прости промени можеш да оползотвориш максимално времето си и да отделяш повече внимание на насладата от живота!