Правилата на добрата комуникация – някои съвети

разговор

Комуникацията и качествените разговори са от ключово значение, що се отнася до пълноценното общуване.


Извлечете максимума от разговорите си с хората от вашия социален кръг. Всъщност, правилната комуникация е изкуство и техника, които е възможно да се оптимизират до съвършенство. В днешния изключително вербален свят, независимо дали под устна или писмена форма, е от съществено значение да можете да комуникирате. Това ще се отрази благоприятно както в личен, така и в професионален аспект.

Ето няколко насоки.

Изслушвайте.

Активното слушане е нещо, което затруднява все повече хора. То, в същността си, е есенциално за качественото общуване. Хората, които са най-усъвършенствани в процеса по комуникация, са и изключително добри и ефективни активни слушатели.

Активното слушане се изразява в повишеното внимание по отношение на онова, което ви казва отсрещният човек. Често сме чували израза, че хората все по-рядко се чувстват достатъчно изслушвани, а това, само по себе си, ги прави и по-малко кооперативни в самия разговор.

За да слушате активно, задавайте въпроси и действително се интересувайте от онова, което събеседникът ви иска да ви каже. Не го прекъсвайте, не го съдете – само поемайте информацията, идваща от него, и я обработвайте. Коментирайте нещата, които ви се казват.

Ще се убедите, че така хората се предразполагат много по-лесно и бързо да общуват.

Инициирайте разговори

Не винаги трябва да чакате човекът отсреща да ви заговори или да потърси контакт. Инициирането на разговори демонстрира интерес към отсрещната страна – това, само по себе си, прави другият човек много по-склонен да общува с вас.

След като сте започнали разговора, приложете метода за активно слушане, за да докажете интереса си към събеседника.

Поинтересувайте се от личността на човека

Не е достатъчно само да обработвате получената информация и да я „складирате“ в съзнанието си. Поинтересувайте се и от личността на човека – комуникирайте с него за стремежите, целите и мечтите му. Така, освен, че демонстрирате интерес, получавате и повече информация относно същността на човека, който стои пред вас. Тази опознавателна техника бързо ви ориентира и „стопява ледовете“ – по този начин бързо разбирате дали събеседникът ви е някого, с когото сте на една честота и с когото бихте открили общи неща помежду си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.