Къде грешим при използването на социалните мрежи

социални мрежи

Няма ден, в който да не се впуснем в социалните мрежи.


Те са се превърнали в онзи задължителен аспект от ежедневието ни, без който ни се струва немислимо да прекараме деня си. Голяма част от личната ни комуникация също е изнесена в социалните мрежи – ежедневно споделяме с приятели и познати снимки и видеоклипове, изразяваме мнението си по редица въпроси и използваме чатовете, за да поддържаме комуникация с най-близките си.

Замисляли ли сте се, обаче, че не винаги употребяваме социалните мрежи правилно? Сигурни сме, че правите долупосочените действия, без да се замисляте твърде много. Дали обаче не допускате съществени пропуски?

Използвате социалните мрежи като отдушник за негативните си настроения

Преди всичко, хората посещават социалните мрежи, за да получат хубави преживявания и да се заредят положително. Няма нищо лошо отвреме навреме да споделяте с аудиторията си колко зле е минал денят ви. Това ви придава автентичност и естественост. Ако, обаче, този тип публикации съставляват по-голямата част от активността ви в социалната мрежа, то тогава е редно да се замислите и да промените нагласата си. Когато се чувствате зле, по-добре не публикувайте нищо – вместо това разгледайте чуждите публикации, за да си извикате по-добро настроение.

Споделяте съдържание, без да упоменавате автора

Представете си да видите нещо, създадено от вас, в нечий друг профил, без никъде изрично да се споменава, че вие сте създателят. Именно това рискувате всеки път, когато споделите нещо в социалната мрежа и не уточните въпроса с авторството – дадените изображение или видеоклип автоматично се приемат за ваши, без това да е винаги точно така. Бъдете коректни към собствениците на съдържание, упоменавайки ги изрично, когато споделяте чуждо творение. Вие също бихте оценили откритостта, когато се касае до ваше съдържание.

Прекомерната редакция на снимките ви

Това е друг аспект от грешните начини, по които използвате социалните мрежи. Потребителите ценят автентичността и истинността – едва ли някой ще оцени дълбоко споделена снимка от вас, която няма почти нищо общо с реалността. Да, всички искаме да изглеждаме добре на снимките си в социалните мрежи и затова ги редактираме и подобряваме, но не бива да се отива в крайности. Ако в завършения вид на снимката на човек му е трудно да каже дали сте вие на нея, или не, то, при всички положения, сте прекарили с редакторската намеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.