Видове твърди дискове и техните предимства

Мястото за съхранение на информацията на компютъра е важна част от нормалното функциониране на системата и нейното комфортно използване. С увеличаване качеството на филмите, клиповете и снимките, дисковото пространство става все по-ценно и необходимо. В домашните компютърни системи, то обикновено се осигурява от твърдите дискове. Какво представляват те, какви видове има и какви са техните предимства в Ардес? Нека ги разгледаме по-долу.

Какви видове твърди дискове има

Основно съществуват два типа твърди дискове: SSD и HDD. Предназначението им е едно и също – осигуряване на достатъчно дисково пространство за съхранение на различни формати файлове – музика, филми, игри, клипове, снимки и т.н. И двата вида твърди дискове на външен вид са практически идентични – правоъгълни и плоски, с форм-фактор 3,5”. Във вътрешността им обаче се наблюдава коренна разлика.

HDD или наричан още Hard Disk Drive е съставен от магнитни плочи, които могат да са няколко на брой, в зависимост от размера на дисковото пространство. Те се намират една над друга и се въртят с определена скорост, което генерира и шум. Между тях има четяща глава, която се движи напред и назад, събирайки нужната информация за системата. SSD или Solid State Drive притежава във вътрешността си специални памет чипове, в които се съхранява записаната на тях информация. Тук липсват каквито и да е механични движения, което ги прави по-тихата алтернатива на HDD твърдите дискове.

Какво е предназначението на хард драйв устройствата

Това е дисковото пространство, или от тях се определя размерът на свободната памет, предназначена за дългосрочно записване и съхраняване на различен вид информация, като програми, музика, филми, клипове, снимки и т.н. Твърдите дискове намират приложение за настолни компютри, за лаптопи, за сървъри и облачни хранилища. Свързват се със системата, посредством SATA интерфейс, от който има 3 вида: 1, 2 и 3 и се отличават по скоростта за предаване на данните.

Капацитетите им могат значително да се различават, но с оглед на постоянно увеличаващите се размери на съвременните видео и графични файлове, по-голямото дисково пространство е за предпочитане. Основно най-търсени са моделите с 1ТВ, 2ТВ и 4ТВ.

Какви са предимствата им

Предимствата на HDD основно се делят на две:

  • Ниски цени;
  • Голямо дисково пространство.

При SSD, предимствата изглеждат така:

  • Осигуряване на висока скорост за четене на данните;
  • По-голяма дълготрайност и експлоатационен период;
  • Липса на необходимост от дефрагментиране на файловете.

И двата типа са достъпни в онлайн магазин за ИТ техника Ardes.bg, а цените са най-евтините на пазара.