Пристрастени сте към телефона си? Ето как да спрете!

smartphone usage

Едва ли има човек, който да не е пристрастен към смартфона си. Живеем във време, в което устройството ни съхранява буквално целия ни живот – чрез него работим, съхраняваме информация, разплащаме сметките си, държим връзка с близките си хора.


Къде, обаче, е границата между това смартфонът да ни служи и да го намираме за полезно средство за организация на живота си и това ние да се превърнем в негов роб? Ако смятате, че екранът на телефона ви привлича и задържа вниманието ви повече, отколкото е необходимо, то днес сме ви подготвили няколко начина, чрез които да ограничите пагубното му въздействие върху концентрацията си.

smartphone apps

Изключете известията на приложенията

Нека телефонът ви ви известява само тогава, когато имате входящо повикване. Реално, ако нещо е от изключителна важност и неотложност за някого, този човек ще предпочете да ви звънне директно, отколкото да ви изпрати съобщение по някоя социална мрежа. Ограничете нотификациите на телефона си за всички приложения, които биха отклонили вниманието ви от онова, което вършите. Определете си часове от деня, в които да преглеждате апликациите си. През останалото време използвайте телефона си само като средство за директна комуникация.

Спрете да отнасяте телефона със себе си в леглото

Времето за почивка, като например минутите непосредствено преди заспиване, трябва да бъде именно такова. Дайте шанс на мозъка си да си почине психически от случилото се през деня и го ограничете от това да се впуска в обработването на още и още информация. Дори безцелното разглеждане на постове в социалните мрежи е в състояние да ви разсъни и да възбуди мозъчните ви нервни рецептори. Вместо това, оставете телефона си далече от леглото, и се опитайте да релаксирате на тишина и спокойствие. Така и сънят ви би бил доста по-пълноценен.

Сложете по-дълга и сложна парола за отключване

Това е, по-скоро, психологически трик, но сами ще се убедите, че действа. Когато паролата на телефона ни е кратка, лесна или сме го настроили да се отключва само с пръстов отпечатък, достъпът до вътрешността му е много по-лесно осъществим. Ако всеки път, в който пожелаем да разгледаме какво ново се е случило из социалните мрежи, ни се налага да въведем дълга и сложна парола, съставена от малки и главни букви и символи, шансът да решим да „отложим достъпа“ за по-късно неимоверно се увеличава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.